Καθαριότητα – Ανακύκλωση

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Στον τομέα καθαριότητας είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις.

Η οπτική με την οποία αντιληφθήκαμε και εν τέλει αντιμετωπίσαμε το θέμα των απορριμμάτων είναι τελείως διαφορετικός από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ξεφύγαμε από την απλοϊκή και εύκολη λύση του να «πετάμε τα σκουπίδια».

Στα απορρίμματα εντοπίσαμε ευκαιρία για επένδυση.

Ήδη το κόστος για την αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Τα απορριμματοφόρα πραγματοποιούσαν καθημερινά δρομολόγια στη Βέσσα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση καυσίμου, την συνεχή καταπόνηση και φθορά των οχημάτων αλλά και χαμένη ώρα για τους υπαλλήλους καθαριότητας, οι οποίοι περισσότερη ώρα ξόδευαν μέχρι τη Βέσσα παρά για τον καθαρισμό της πόλης. Ο στόλος των οχημάτων ήταν μεγάλης ηλικίας και παρωχημένης τεχνολογίας. Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη στρατηγική για την ανακύκλωση των υλικών. Επιπλέον ήταν εμφανής η έλλειψη κάδων οικιακών απορριμμάτων αλλά και η έλλειψη του μηχανήματος πλύσης κάδων, το οποίο για χρόνια παρέμενε ανενεργό λόγω βλάβης. Προτεραιότητά μας επομένως ήταν, εκτός από το μάζεμα των απορριμμάτων, και το συμμάζεμα των οικονομικών του τμήματος καθαριότητας, ο εκσυγχρονισμός του στόλου και των λοιπών δομών.

Με δική μας πολιτική πρωτοβουλία προβήκαμε στην κατασκευή και χρήση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για την πόλη της Χίου, έργο που εγκαινιάσαμε τον Μάιο του 2016. Τα αποτελέσματα, μόλις με ένα τρίμηνο λειτουργίας, ήταν ορατά. Υπολογίζουμε συνολικό όφελος περί τις 400.000€ το χρόνο, τα οποία θα προέλθουν από την εξοικονόμηση σε καύσιμα, ανταλλακτικά και ελαστικά. Ήδη τα έξοδα για καύσιμα των απορριμματοφόρων οχημάτων για το 2017 έχουν προϋπολογισθεί κατά 150.000€ μειωμένα. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι εργατοώρες των υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας στο καθ΄ ύλην τομέα τους, σε αυτό δηλαδή της αποκομιδής των απορριμμάτων και του καθαρισμού της πόλης, με αποτέλεσμα πιο καθαρή πόλη και ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων. Σημαντική ήταν και η ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων. Προμηθευτήκαμε επίσης 470 καινούριος κάδους απορριμμάτων. Επισκευάστηκε επίσης το μηχάνημα πλύσης κάδων απορριμμάτων, το οποίο ήταν ανενεργό για πολλά χρόνια.

Ο Δήμος Χίου προέβη στην αγορά 4 νέων οχημάτων και 2 υπερκατασκευών. Απέκτησε επιτέλους ιδιόκτητο στόλο 3 Απορριμματοφόρων Ανακύκλωσης, δίνοντας άλλη δυναμική στην σημασία της Ανακύκλωσης.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][cesis_gallery images=”513,531,530″ img_size=”full” effect=”cesis_effect_zoomIn”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Η ανακύκλωση αποτελεί βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης αποβλήτων, με τεράστια σημασία για κάθε σύγχρονη πόλη. Μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και τον όγκο των απορριμμάτων. 

Τον Αύγουστο του 2016, μαζεύαμε 600 κιλά ανακυκλώσιμα την ημέρα. Δύο χρόνια μετά τον Αύγουστο του 2018, μαζέψαμε 6 τόνους περίπου ανακυκλώσιμα υλικά την ημέρα. Δεκαπλάσιες ποσότητες!

Παραλάβαμε ένα Δήμο, ο οποίος πλήρωνε σε ιδιώτη 120.000€ το χρόνο για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία μετά ο ίδιος προωθούσε αποκομίζοντας το αντίστοιχο όφελος από μία άλλη συμφωνία την οποία είχε με τον Δήμο.

Εμείς ακολουθήσαμε διαφορετική πολιτική, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών, που είναι η αύξηση στο μέγιστο των ανακυκλώσιμων υλικών, αποτρέποντας αυτά τα απορρίμματα από την ταφή. Κάναμε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και αλλάξαμε πλέον τη διαδικασία ώστε η αποκομιδή να γίνεται με νέα οργάνωση, από το προσωπικό του Δήμου και ο Δήμος της Χίου να επιδοτείται από τη σύμβαση αυτή ανάλογα με τις ποσότητες που ανακυκλώνονται.

Μέχρι σήμερα, βάσει αυτής της συμφωνίας, έχουμε εισπράξει περίπου 90.000€ το χρόνο.

Το να διατηρούμε την πόλη καθαρή δεν είναι μόνο στόχος. Είναι επένδυση προς όφελος των Δημοτών.

Για το λόγο αυτό ήδη έχουμε σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.

Στα σχέδιά μας είναι, με την ένταξη στον ΕΠΠΕΕΡΑ, η δημιουργία μικρού εργοστασίου διαλογής σύμμικτων απορριμμάτων, αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΔΑΥ.
Έχει ενταχθεί ήδη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα η προμήθεια οικιακών κάδων κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 236.800 ευρώ. Η προμήθεια θα υλοποιηθεί το 2019 και θα γίνει διανομή των κάδων κομποστοποίησης στους ενδιαφερόμενους δημότες.

Έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΡΑ έργο που αφορά την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης και μονάδα μηχανικής διαλογής στο ΧΥΤΑ, προϋπολογισμού περίπου 6.000.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί πριν το τέλος του 2018, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής.

Τέλος, έχει υποβληθεί πρόταση για προμήθεια εξοπλισμού βιοαποβλήτων στο  εριφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και αναμένεται η έγκριση.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][cesis_gallery images=”525,524,526″ img_size=”full” effect=”cesis_effect_zoomIn”][/vc_column][/vc_row]