Επιμελητήριο Χίου

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και είχε μια ουσιαστική συνομιλία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργο Γεωργούλη και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, κυρίως για ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Χίου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

  • Η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού πλέγματος Έργων που εξυπηρετούν το όραμα της Δημοτικής Αρχής (π.χ. αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών).
  • Συνεργασία Δήμου – Επιμελητηρίου για την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος.
  • Αξιοποίηση Δημοτικών Ακινήτων ώστε να αναπτυχθούν μεταξύ άλλων και νέες επιχειρηματικές δράστηριότητες.
  • Ίδρυση Γραφείου Στήριξης Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με Επιμελητήριο Χίου.
  • Διαφάνεια στην διαδικασία προμηθειών του Δήμου.  Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι σε θέση, εύκολα, να γνωρίζει κάθε απόφαση που λαμβάνει και κάθε έγκριση που εκδίδει ο Δήμος Χίου.

Μετά την συνάντηση ακολούθησε η παρακάτω δήλωση:

“Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χίου.  Συζητήσαμε πολύ σοβαρά για τον προγραμματισμό των έργων και των δράσεων του Δήμου κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει οτι τα έργα και οι δράσεις θα έχουν αποτελεσμα και θα απευθύνονται σε πραγματικές ανάγκες.  
Ενα δεύτερο ζήτησα αφορούσε την απαιτούμενη συνεργασία  μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου στην αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος, όπου υπάρχει επίσης τεράστια ανάγκη για προγραμματισμό και σχεδιασμό.
 
Η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων ήταν ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ετέθη από το Επιμελητήριο. Πράγματι ο Δήμος διαθέτει μεγάλο κομμάτι περιουσίας, αλλά και πολλές περιοχές που πιστεύουμε ότι υπαρχει άμεση ανάγκη να προγραμματιστεί η σταδιακή εκμετάλλευσή τους.

Στο θέμα  στήριξης της  επιχειρηματικότητας, πιστεύουμε ότι οπωσδήποτε ο Δήμος πρέπει άμεσα να βοηθήσει και το Επιμελητήριο και τις υπόλοιπες δομές που υπαρχουν στο ελληνικό κρατος. Να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στην “Πρωτοβουλία” πιστεύουμε ότι πρέπει ο ίδιος ο Δήμος να ιδρύσει ένα Γραφείο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, το οποίο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους υπόλοιπους φορείς να μπορέσει πραγματικά να προωθήσει την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στο νησί.

Το ζήτημα των συγκοινωνιών και των ελλειμματικών υποδομών στις συγκοινωνίες είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι “κολλάει” αυτή τη στιγμή  πάρα πολλές επιχειρήσεις στη Χίο. Ο Δήμος πρέπει να προωθήσει και να πιέσει άμεσα για την επίλυση των ζητημάτων συγκοινωνιών σε μια λογική και πραγματική βάση.

Τέλος τέθηκε το ζήτημα της διαφάνειας στις επιλογές και στις προμήθειες του Δήμου. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει κάθε δημότης ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορεί να γνωρίζει τί απόφαση ελήφθη, ποια έγκριση βγήκε για οποιοδήποτε θέμα. Επίσης στα θέματα των προμηθείων και των δαπανών πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε ιδιώτης πως χειρίστηκε ο Δήμος μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα χρήματα που έχουν βγει από τη τσέπη του, τα οποία ο Δήμος τα διαχειρίζεται για λογαρισμό του.”

Το πλήρες video της δήλωσης στο κανάλι της Πρωτοβουλίας στο youtube: http://www.youtube.com/chiosprotovoulia

Σχόλια 6,163